Nieuwe opleiding niveau 3 van start

01-10-2010

De tweewielerbranche professionaliseert zich in rap tempo. Met ingang van schooljaar 2010-2011 wordt daarom ook niveau drie aan het ROC-opleidingsgamma toegevoegd: de opleiding Eerste Fietstechnicus. Daarmee worden er meer doorgroeimogelijkheden gecreëerd en kan de branche hoger opgeleide instroom tegemoet zien.


Wim van Vliet, ambassadeur van de Tweewieler Academy: ‘De branche is sterk in ontwikkeling, neem bijvoorbeeld de komst van de e-bikes en het feit dat rijwielzaken steeds groter worden met meer personeel.’ Binnen het huidige opleidingsniveau 2 wordt de leerling voorbereid op een technisch beroep, aangevuld met enige verkoopvaardigheden. Door het toevoegen van niveau 3 wordt in de opleiding ook aandacht besteed aan leidinggeven en in- en verkoopvaardigheden van de Eerste Fietstechnicus.

 

In 2009 hebben BOVAG en Innovam de handen ineengeslagen en onderzoek gedaan naar de behoefte in de branche aan een tweewieleropleiding op niveau 3 van het MBO. Medio 2009 zijn hierover zo’n 250 ondernemers telefonisch geïnterviewd. Dit onderzoek wees uit dat de behoefte aan een extra opleidingsniveau er wel degelijk is. Leerlingen zelf zien de opschaling naar niveau 3 als een welkome aanvulling.

 

Van Vliet: ‘In een jaar tijd is de hele opleiding op poten gezet, dat is ongelooflijk snel. Van het schrijven van een beroepscompetentieprofiel, tot het regelen van lesmateriaal. Fietswinkels worden tegenwoordig steeds groter en er ontstaan meer lagen in het personeel. Tegenwoordig zit er vaak een bedrijfsleider op een fietszaak. Een Fietstechnicus zou dus door kunnen groeien tot bedrijfsleider of assistent bedrijfsleider. Door het creëren van een opleidingsniveau dat tussen de Fietstechnicus (niveau 2) en ondernemer ligt, wordt de doorgroei toegankelijker’.

 

Aanmelden voor de nieuwsbrief?

E-mail: 
Fiets:
Scooter:
Motor:
Allen:

scheidingslijn

Tweewieler Academy | Tel: 030-608 79 31 | info@tweewieleracademy.nl | DisclaimerTwitter iconFacebook icon