Mantel bedrijfsschool combineert theorie en praktijk

Toekomst voor nieuwe vakmensen in de tweewielerbranche

De tweewielersector blijft groeien, vooral door de populariteit van e-bikes. Innovam, waar Tweewieler Academy deel van uitmaakt, helpt bedrijven in de mobiliteitssector met het opleiden van nieuwe vakmensen. Door samen te werken met bedrijven als Mantel worden mbo-opleidingen aangeboden die afgestemd zijn op de praktijk. Alejandro Estrada is student aan de Mantel Bedrijfsschool en deelt zijn ervaringen.

Naam: Alejandro Estrada (48 jaar)
Opleiding: Fietstechniek Mantel Bedrijfsschool

“ In het begin assembleerde ik nieuwe fietsen, inmiddels doe ik steeds vaker servicebeurten voor alle soorten fietsen.”

 

De Mantel Bedrijfsschool van Tweewieler Academy zorgt voor instroom van nieuwe medewerkers in de branche.

De Bedrijfsschool van Tweewieler Academy zorgt voor instroom van nieuwe medewerkers in de tweewielerbranche. Deelnemers volgen een mbo-opleiding fietstechniek op niveau 1,2 of 3 en zijn direct van toegevoegde waarde voor het (leer)bedrijf. De nadruk ligt op praktijkleren: studenten werken in een leerbedrijf en volgen praktijkdagen bij Innovam. Zo kunnen studenten binnen één jaar een erkend mbo-diploma halen. Alejandro: “De praktijkdagen zijn heel leerzaam. Ik voel me bij Mantel net zoals op school: iedere dag leer ik iets nieuws.”

“Ik kom uit Mexico, zo’n twaalf jaar geleden ben ik voor de liefde naar Nederland gekomen”, vertelt Alejandro Estrada (48). “Oorspronkelijk was ik fotograaf en art director. Maar in al die jaren dat ik in Nederland ben heb ik nooit mijn plek kunnen vinden op het gebied van werk. Mijn Nederlands was ook niet zo goed. Ik heb meerdere banen gehad en ben zes jaar lang zzp’er geweest. Dat was wel goed voor mijn netwerk en ook om de Nederlandse taal en de cultuur te leren begrijpen.”

Passie voor fietsen en techniek

Het was zijn vrouw die als eerste met het idee kwam om fietstechnicus te worden. Ook zijn coach bij het UWV raadde de tweewielerbranche aan, dat zou goed passen bij zijn passie voor fietsen en techniek. “Ik wilde iets met mijn handen doen. Toen ik jong was BMX’te ik veel en ik repareerde zelf mijn fiets. Ik ben altijd enthousiast geweest over fietsen. In Mexico organiseerden we ritten met honderden mensen om aandacht te vragen voor de fiets.” Maar bij een sollicitatie bij een tweewielerbedrijf werd hem verteld dat hij te weinig ervaring had.

Kennis en vaardigheden toepassen

Hij besloot de opleiding fietstechniek niveau-1 te gaan volgen in Doetinchem. Dat was destijds op aanraden van Yvo van Rotterdam van de Tweewieler Academy. Daar werd een nieuwe opleiding aangeboden die veel praktijk en weinig theorie inhield. Yvo vertelde enthousiast over Alejandro, toen Erwin Breugem van Mantel in Utrecht hem benaderde voor nieuwe medewerkers. Na een gesprek kreeg Alejandro een stageplek bij Mantel. “In april 2024 ben ik daar gestart, waarbij ik vooral nieuwe fietsen assembleer. Vanaf september ben ik begonnen aan mijn opleiding bij de Mantel Bedrijfsschool. Hierdoor krijg ik de kans om verder te kunnen leren. Ik werk nu drie dagen in de week en ga gemiddeld één dag naar school. Afhankelijk van het seizoen is dat flexibel. In april 2025 ben ik klaar met het eerste jaar, dan volgt de drukkere zomerperiode in de winkel. Dan kan ik mijn kennis en vaardigheden toepassen.”

Bouwen aan vertrouwen en vaardigheden

Bij de Mantel Bedrijfsschool worden theorie en praktijk gecombineerd. “Ik leer elke dag iets nieuws, zoals onderzoek naar storingen bij een e-bike of het afstellen van de derailleur van een racefiets”, zegt Alejandro enthousiast. “Iedere dag is leerzaam, ik stel ook veel vragen.” Volgens hem geeft de combinatie met de opleiding een compleet beeld. “Bij Mantel hebben de leermeesters een eigen aanpak, hun eigen methodes. Op school leer je de theorie, hoe het echt zou moeten”, lacht hij. Bij de opleiding zit hij samen met veertien studenten, die verschillende niveaus hebben en allemaal bij Mantel werken. Ze volgen theorie- en praktijklessen van docenten uit het werkveld. In het begin van de opleiding wordt veel aandacht besteed aan theorie, zoals administratie en kennis van materialen. Die theorie helpt Alejandro ook om situaties beter te begrijpen en technische problemen op te lossen. “Dankzij de theorie krijg je meer zelfvertrouwen in de praktijk. Dat maakt het werk leuker. Bovendien wil iedereen je graag helpen. Ik heb fijne collega’s”.

Gekwalificeerd personeel essentieel voor onze service

Erwin Breugem, Storemanager bij Mantel Utrecht, benadrukt het belang van goed opgeleid personeel. “Bij Mantel streven we dagelijks naar de hoogste kwaliteit. Daarbij is gekwalificeerd personeel essentieel voor onze service.” Hij vertelt dat de Bedrijfsschool studenten niet alleen opleidt, maar ook aan Mantel verbindt. “Hier werken mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Wat ons bindt, is de passie voor fietsen.”

Nobel werk

“Dit vak is ook creatief”, zegt Alejandro, die ervan houdt om oplossingen te vinden. “En bij fietsen heb je meerdere richtingen voor een oplossing.” Hij is verrast door de snelle technologische ontwikkelingen in de branche. “Fietstechniek verandert snel, net als vroeger in fotografie. Er is nog zoveel te leren. De e-bikes maken fietsen toegankelijker, waardoor mensen meer en langer blijven fietsen. Met deze baan realiseer ik dat mij dat ik nobel werk doe. Mijn vorige beroep, reclame maken, is voor consumptie. Dit werk is heel waardevol en ecologisch, je kunt mensen helpen omdat je een product maakt of repareert.” Door zijn werk bij Mantel heeft Alejandro zijn plek gevonden. “Hier kan ik echt mijn plek vinden in de Nederlandse fietscultuur. Het voelt als een droom die uitkomt.”

Opleiden en binden

“Waarom we gestart zijn met de Mantel Bedrijfsschool? Dat is een combinatie van factoren." Zegt Erwin Breugem, Storemanager bij Mantel Utrecht. "In onze branche is veel uitstroom terwijl de vraag naar technici, ook door de populariteit van de e-bike, alleen maar groeit. Maar op een standaard vacaturetekst krijg je niemand meer binnen. De mensen die echt interesse hebben om in de tweewielerbranche te komen werken, die gaan we met onze Mantel Bedrijfsschool binden. Ons voordeel is dat we een ruime werkplaats hebben, met verschillende functies. Daardoor kunnen medewerkers doorgroeien, als ze die ambitie hebben. De combinatie van leren en in de praktijk brengen is een hele mooie.”

Bedrijfsschool fietstechniek

De Bedrijfsschool biedt een erkende mbo-opleiding in Fietstechniek op verschillende niveaus. De opleiding is sterk praktijkgericht en afgestemd op de behoeften van de tweewielerbranche. Wat studenten vandaag leren, passen ze morgen al toe in de werkplaats.